[hr]
Desenul în peniţă este o lucrare artistică executată în întregime sau parţial în creion şi cerneală, de obicei pe hârtie. La bază este o metodă liniară de a realiza imagini. Artiştii care doresc să sugereze forme tridimensionale folosesc haşurarea şi haşurarea încrucişată sau acuarele suprapuse peste desen cu o pensulă.

Stramosii ei sunt penita de bronz, argint, aur. Penita moderna apare abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea. In secolul al XIX-lea s-au fabricat uneori penite cu forme excentrice, care aminteau silueta unei maini sau a unui craniu, a unei lanci, aceste modele fiind mai importante pentru vechii caligrafi.

Desi penita lasa urme mai ferme, mai putin “calde” decat alte stravechi pene, este folosita curent de majoritatea artistilor moderni si contemporani.

Cele mai obişnuite trei tipuri de cerneală sunt cerneala carbon negru, cel mai fin tip fiind cerneala chinezească sau cerneala indiană modernă; cerneala maro, care era cunoscută vechilor maeştri, şi fierea de fier, o cerneală chimică.
Cele trei tipuri de peniţe sunt din pană de gâscă, din trestie şi din metal. Peniţele din pană de gâscă au fost cele mai utilizate datorită flexibilităţii lor şi posibilităţii de a fi ascuţite foarte fin. Peniţele din oţel au devenit tipul predominant folosit începând cu secolul XX.

penita desen tus wn rolinx mapping pen ink

 

 

 

Toc Rolinx cu penita

tehnica desen perspectiva oras cladire penita tus pen and ink drawing

 

 

Perspectiva aeriana realizata cu penita in tus

 

[hr]

Cateva tutoriale video cu Lectii de desen in penita si tus

Tehnici de hasura si umbrire

Culoare peste tus

 Speed Sketching

  Ink Techniques