ARHITECTURA CELUILALT – concurs – text de arhitectura

ARGUMENT

Concursul pentru text de arhitectură este o inițiativă menită să completeze o  carență a educației de arhitectură din România prin promovarea și încurajarea abordării critice a fenomenului arhitectural. Premisa de bază este aceea că o simplă practică profesională fără o „poziţie” nu este suficientă. Se încurajează aproprierea teoretică a fenomenului arhitectural în rândul studentilor arhitecți, care pe termen lung va contribui la  însușirea unui repertoriu discursiv și argumentativ coerent şi activ , extrem de necesar in practica profesională

TEMA

<<VOLUNTARIAT>>

Tema propusă chestionează una dintre cele mai actuale și recente teme a discursului internațional – dedicația arhitectului de a reacționa prin gesturi voluntare la societate.  Timpul, cea mai prețioasă resursă de care dispunem este în egală măsură și cel mai valoros dar pe care îl putem oferi. Spre deosebire de alte sectoare și domenii, voluntariatul în arhitectură oferă prin gestul intervenției (cu sau fără comadă) și prin produsul final edificat o mărturie de durată. El creează o diferență semnificativă pe mai multe niveluri în cadrul comunității.

Se poate vorbi și despre un voluntariat al ideilor. Viziune. Interogare.Imersiune şi efuziune. În industrie, munca pro bono nu este o practică străină însă direcționarea efortului spre cauze intense sau scopuri umanitare înscrie factorul uman într-un mecansim nou. Aici efortul depus este depăşit de bucuria şi satisfacţia experienței trăite.

Concursul încurajează atât teoretizarea temei, abordările critice sau prospective cât și abordarea unor direcțiile în care sunt analizate, sub diferite aspecte, intervenții din experiența personală sau din viața comunității.

PREMII

PROMOVARE

Lucrările ce îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor fi publicate și promovate pe platforma arhitectura celuilalt.ro

1000 EURO

Un singur premiu pentru cea mai buna lucrare. Acesta poate fi relocat la propunerea juriului.

PUBLICARE

Lucrările rezultate, concluziile discuțiilor și transcriptul conferințelor juriului vor fi publicate într-o lucrare manifest.

INTALNIREA CU MEMBRII JURIULUI

Cei 5 finalisti vor fi invitați în cadrul galei de premiere la o masa rotundă alături de membrii juriului