Cel mai lung tunel feroviar din lume, construit cu ajutorul TEHNOLOGIIlor SIKA

 

 

 

În data de 1 Iunie 2016 a fost inaugurat oficial cel mai lung tunel de cale ferată din lume. Tehnologiile de vârf Sika – unul dintre principalii jucători ai pieţei locale şi mondiale de materiale chimice de construcţii – şi expertiza specialiștilor companiei în domeniul construcţiilor au avut un rol crucial în finalizarea cu succes a unuia dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din Europa.

 Sika_Gotthard-Basistunnel_02_low

Cerinţele de calitate, cu exigenţe deosebit de înalte, au fost îndeplinite utilizând soluţii și sisteme durabile Sika, specifice atât lucrărilor de impermeabilizare, de protecție la foc, de acoperiri și protecții, cât și producerii betonului şi aplicării acestuia prin torcretare.

 

Gotthard Base Tunnel este o structură inovativă, remarcabilă din punct de vedere al proiectării tunelurilor, cu o lungime de 57 km. Fiind cel mai lung tunel feroviar  din lume, această structură străbate unul dintre cele mai înalte masive din Alpi.Tunelul traversează muntele la o adâncime de cca. 2.000 m sub nivelul vârfurilor, iar în punctual său cel mai înalt se situează cu doar 550 m peste nivelul mării.

 

Noul tronson de cale ferată va reduce cu circa o oră timpul necesar camioanelor de mari dimensiuni şi trenurilor moderne de mare viteză pentru a parcurge distanţa dintre Zürich și Milano.

 

Fiabilitate și longevitate, în baza cunoștințelor tehnice Sika

 

O asemenea structură a impus ca în specificaţiile tehnice să fie cuprinse soluții constructive care să permită o durată de exploatare extinsă pe un interval de timp îndelungat, urmărindu-se ca betoanele folosite şi sistemele de impermeabilizare să nu necesite operaţii semnificative de întreţinere.

 

Pe durata întregului proces de analiză a soluțiilor tehnice de către proiectanți și autorități, Sika a îndeplinit toate cerinţele prescrise.

 

O parte dintre produsele Sika recomandate pentru această lucrare au fost introduse în premieră. Ca atare, acestea au făcut obiectul unor teste practice foarte riguroase, monitorizate de laboratoare de încercări, înainte de producţia în masă şi de aplicarea lor. Organismele notificate au efectuat teste atât în laboratoarele proprii, cât și in situ, înainte și după aplicarea experimental ori finală a produselor și sistemelor Sika.

 

Betonul torcretat de calitate superioară, utilizat pentru cămășuirea pereților excavați ai tunelului, a servit ca strat suport pentru membranele de hidroizolație Sikaplan şi Sarnafil.

 

Ulterior, membranele de hidroizolație au fost acoperite de un strat final de beton în scopul mascării și protecției acestora. Pentru a obţine un beton care să poată fi turnat cu un grad ridicat de precizie, respectând riguros geometria suprafeţei pereților și a radierului tunelului, acesta a fost preparat prin completarea rețetelor cu aditivi speciali Sika, în concordață cu fiecare cerință urmărită.

Sika_Gotthard_Basistunnel-02_low

 

Gotthard Base Tunnel – un proiect cu care Sika a doborât recorduri

 

Gotthard Base Tunnel este un proiect cu care Sika a doborât recorduri în industria construcțiilor. Astfel, de la începutul testărilor preliminare în anul 1992, angajaţii companiei au lucrat peste 210.000 de ore la acest proiect unic, având crezul că implicarea lor în realizarea unei asemenea structuri este o șansă unică în viață.

 

În ceea ce privește volumele de materiale de contrucție pe care le-a implicat proiectul, au fost utilizate aproximativ 20.000 de tone de aditivi pentru prepararea betoanelor puse în operă.

 

De asemenea, tunelul a fost hidroizolat folosind 3,3 milioane m² de membrane Sikaplan – aproximativ cât suprafaţa a 330 de terenuri de fotbal. În plus, au fost transportate în amplasament peste 40.000 de tone de produse Sika, echivalentul a 1.700 de vagoane de marfă.

 

# # #

Despre Sika

 

Sika AG cu sediul în Baar, Elveţia, este o companie activă la nivel global în domeniul materialelor chimice speciale, deservind industria construcţiilor şi industriile producătoare de componente auto, autobuze, camioane, trenuri, faţade, parcuri solare şi eoliene. Compania elveţiană este lider în domeniul soluţiilor utilizate în procesele de sigilare, lipire, amortizare, consolidare şi protecţie a structurilor portante.

 

Gama de produse Sika include aditivi de înaltă calitate pentru betoane, mortare speciale, adezivi şi sigilanţi, materiale de amortizare, consolidări structurale, pardoseli industriale şi sisteme de acoperişuri şi impermeabilizări.

În prezent, Sika numără subsidiare în 91 de ţări şi mai mult de 17.000 de angajaţi la nivel global, care asigură o legătură stabilă între clienţi şi companie, garantând succesul tuturor partenerilor. În 2015 Sika a generat vânzări de 5,48 miliarde CHF.

Sika România, subsidiară a concernului elveţian, a fost înfiinţată în 2002, iar incepând cu luna iunie 2008 a dat în folosinţă fabrica de aditivi de la Braşov – prima unitate de producţie Sika din România. În plus, Sika a inaugurat în 2014 şi cea de-a doua fabrică din România, la Căpuşu Mare, judeţul Cluj, unde va produce atât mortare speciale, cât şi mortare folosite ca adezivi.

Compania este lider de piaţă în domeniul aditivilor pentru betoane, a pardoselilor industriale, sistemelor de membrane pentru acoperişuri, a consolidărilor cu fibre de carbon, dar şi a mortarelor speciale.

Sika România a fost implicată în proiecte locale importante printre care se numără Floreasca City Center, Floreasca Business Park, extinderea reţelelor Dedeman şi Kaufland, consolidarea hotelului Domogled din Băile Herculane, turnul de răcire Paroşeni, loturile de autostradă de pe Coridorul IV Paneuropean, reabilitarea căii ferate Sighişoara – Atel şi multe altele.boardboardboardboardboardboardboardboardboardboard