Centru cultural pentru persoane cu disabilitati de vedere

  1. Titlul proiectului: Centru cultural pentru persoane cu disabilitati de vedere
  2. Nota obtinuta: 8,70
  3. An realizare proiect: 2012

 

Descriere proiect:

In toate celelalte state ale Uniunii Europene functioneaza centre de reabilitare pentru persoanele nevazatoare si este acordata mult mai multa atentie acestei categorii a populatiei. Aceste pesroane dezavantajate au nevoie de ajutor si la noi in tara si astfel m-am gandit sa le ofer un centru cultural al cartierului special pentru ei, un loc care sa ii adune pe o mica parte dintre ei pentru a le oferi partea culturala si recreativa la care nu au acces de acasa.

A fost un proiect foarte interesant, unde am folosit elemente la care nu ne gandim la un proiect obisnuit: lumina speciala, texture, contraste puternice de culori, dimensiuni etc. Exista multe activitati care se bazeaza pe alte simturi decat vazutl: muzica, arte si mestesuguri, gradinaritul, dar si alte activitati ce pot fi adaptate penntru aceasta categorie de persoane. Pentru acest centru m-am restrains la o cafenea/loc de discutii, o sala pentru copii, o sala IT, o biblioteca si o sala multifunctionala pentru spectacole/cursuri, multe dintre ele avand spatii exterioare care li se subordoneaza, fiecare spatiu interior si exterior fiind tratat in mor diferit pentru o mai usoara recunoastere.

Ideea de la care am pornit este rampa ce inconjoara intreaga cladire facand accesul catre fiecare dintre incaperile principale. Fiecare intrare este marcata in primul rand prin orizontalitate si apoi de-a lungul balustradelor cu ajutorul hartilor tactile. In acelasi timp, rampa mi-a permis largirea spatiului rezidual rezultat pe laturile din spate datorita retragerii obligatorii si transformarea acestuia in curti generoase cu caracter diferit.

1 Centru cultural pentru nevazatori 2 Centru cultural pentru nevazatori 2 Centru cultural pentru nevazatori 2 Centru cultural pentru nevazatori 2 Centru cultural pentru nevazatori 2 Centru cultural pentru nevazatori 2 Centru cultural pentru nevazatori 2 Centru cultural pentru nevazatori