Locuinta pentru un arhitect

  1. Titlul proiectului: Locuinta pentru un arhitect
  2. Nota obtinuta: 10
  3. An realizare proiect: 2012

 

Descriere proiect:

Dupa cum spunea Tadao Ando, arhitectura este creatia unui loc care serveste drept temelie pentru spatiu. Proiectul prezentat, care respecta reguli stricte de geometrie, incearca sa creeze o serie de spatii care doar cu intermediul naturii pot atinge un nivel de transcendenta. Naturii, care are la baza un set de reguli bine definite dar greu perceptibile de catre om, i se opune geometria pura a arhitecturii care nu incearca sa o subjuge, ci din contra, prin intermediul acestui contrast vrea sa scoata in evidenta perfectiunea naturii. Raportul intre arhitectura si natura este deci unul de egalitate, integrare si respect reciproc. Natura participa la crearea spatiului arhitectural, in cazul de fata cu lumina si pamantul. In primul rand lumina patrunde in casa in asa fel incat sa scoata in evidenta materialele, care trebuie sa fie cat mai naturale sau expresive. Profitand de natura sitului, care are un teren in panta ce coboara pe diagonala pornind de la nivelul strazii, casa e imbracata de pamant pe cele 2 laturi care dau la strada, lasand sa se vada doar corpul care gazduieste intrarea. Zona de noaptea e indreptata cu ferestrele catre Est pentru a primi lumina soarelui dimineata, iar pentru motive de intimitate, a fost prevazut un perete semi-ingropat ce se ridica la nivelul casei, care impreuna cu cornisa de deasupra geamurilor feresc ferestrele de catre privirile trecatorilor. Aceasta cornisa are ca si alt rol ferirea incaperilor de razele solare calde, care lovesc fatada Estica in a 2a parte a diminetii si dupa-amiaza. Din interior, dormitoarele au vedere directa catre un gazon care incepe la nivelul pervazului si urca odata cu terenul pana intalneste zidul de protectie, oferind o priveliste incantatoare si creand un contact foarte strans cu natura. Corpul acesta este dezvoltat pe orizontala pentru a respecta arhitectura traditionala japoneza, pe cand corpul zonei de zi  are o dezvoltare verticala, care este reprezentativa pentru arhitectura occidentala. Aici livingul se afla la nivelul pamantului, unde intra in contact direct cu natura cu o suprafata vitrata vasta, indreptata catre Sud. La etaj, langa intrarea in locuinta, se afla studioul arhitectului care este luminat zenital si prin intermediul unei ferestre indreptate catre Vest. Scopul acestui proiect a fost proiectarea unei locuinte pentru un arhitect (Tadao Ando), bazat pe ideile si principiile folosite in lucrarile sale.

1 Proiect Concurs Mitrache Alin Locuinta pentru un arhitect

22 Locuinta pentru un arhitect Planuri functiuni 33 Locuinta pentru un arhitect vederi 44 Locuinta pentru un arhitect Sectiune arhitectura Plan de situatie 55 Locuinta pentru un arhitect Diagrame si scheme conceptuale

6 Locuinta pentru un arhitect Design interior concept 7 Locuinta pentru un arhitect Randari Cladire