Practica de vara: Sasca Montana – SWOT & HOLCIM, august 2014

Practica de vara architectura: Sasca Montana - SWOT & HOLCIM, august 2014

 

Amplasare

Comuna Sasca Montană  este amplasată  în sud-vestul judeţului Caraş-Severin, în zona montană a Banatului de sud, la 17 km de drumul naţional DN 57.

Întreaga comună Sasca Montană are urmatoarele sate aparţinătoare – Sasca Română, Slatina Nera, Bogodinţ şi Potoc şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 1980 ha.

Localitatea Sasca Montană se întinde pe o lungime de trei km, de-a lungul pârâului Şuşara, pe o vale îngustă între versanţi abrupţi, pe direcţia nord-sud, până la confluenţa cu râul Nera (de la limita de nord a localităţii).

 

Istoric minier                         

Fostă localitate cu profil minier, atestată încă de pe vremea romană, ajunge ca în secolul XVIII sa ocupe locul al doilea în ceea ce priveşte extragerea cuprului din Banat. În 1998, mina Sasca Montană trece în conservare, închizându-şi eploatarile de cupru şi flotaţia de prelucrare primară.

Consecinţe:                oameni fără locuri de muncă, localitate părăsită.

 

Detalii practică

SCOP:                          realizarea unei analize SWOT, găsirea unor soluţii concrete, palpabile pentru problemele identificate ale zonei

INPUT:                        se dă un sit, cu o casă existentă, în Sasca Montană

OUTPUT:                     brainstorming – găsirea unui program  arhitectural care să poată rezolva la scară micro/ macro problemele existente + care să se poată multiplica în amplasamente similare (să devina un prototip)

MATERIALIZARE:        constituirea unei echipe şi a unui proiect care să participe la concursul HOLCIM 2016 (toate principiile elaborate vor fi subordonate criteriilor postulate de organizatorii concursului. Detalii: www.holcimfoundation.org)

 

Condiţii practică

Cazare:            cort + căteva locuri în casa existentă pe sit

Mâncare:        la ceaun + bucătărie de vară existentă

Transport:      cu maşini sau tren + autobuz

 

Perioada/durata                    a doua jumătate a lunii August/ 7 zile

Expectanţe:                            Continuarea în anul următor al aceleiaşi practici, bazată pe materializarea concretă a rezultatelor acestei practici de vară

 

LISTA DE INSCRIERE [Gdocs]