Casa Tineretului, Giurgiu


PREDIPLOMA

Proiectul constă în conversia unei clădiri – Casa de Cultură a Științei și Tehnicii pentru Tineret Giurgiu (cunoscută sub numele de Casa Tineretului) – mai mult sau mai puțin de cultură, proiectată și începută în perioada regimului comunist, care astăzi este la stadiul de structură din 1989, odată cu căderea regimului.

Situl Casei Tineretului se afla in Giurgiu, la 60 de km de Bucuresti, la granite cu Bulgaria.

Una din provocările pe care mi le-am propus, a fost aceea de a lucra cât mai mult cu partea existentă, fara intervenții majore, și de a încerca să amintesc într-un fel de ceea ce ar fi trebuit să fie această clădire. Funcțiunea propusă este cea de cultură: Centru Experimental de Artă și Educație Contemporană. Această funcțiune a rezultat în urma unor analize la nivelul orașului care vizau starea clădirilor de cultură din Giurgiu, un studiu sociologic pe grupe de vârstă adresat locuitorilor și distanța față de zonele importante ale orașului.

Fiind supusă unor constrângeri de ordin constructiv, față de proiectul inițial, în interior am modificat compartimentările – pentru nevoile noilor funcțiuni; iar în exterior am adaugăt un corp vertical, pentru optimizarea circulațiilor.

Întrebarea pe care mi-am pus-o inițial a fost cum aș putea să păstrez ceea ce este acum, să amintesc de proiectul inițial al clădiri, și să mă situez totuși în perioada actuală a arhitecturii. Această îmbinare temporală, am încercat să o realizez în special în volumetrie și textura exterioară. Astfel: structura existentă este închisă cu sticlă; pentru a creea un volum compact, anvelopa clădirii este reprezentată de o membrană din placi metalice perforate, care permite iluminarea și aerisirea interiorului; perforațiile plăcilor formează o reproducere a variantei inițiale a fațadelor propuse. Noaptea, fațada va fi iluminată din interior – în felul acesta punând în evidență liniile de contur ale golurilor din fațada inițială. În timpul zilei, clădirea fiind acoperită cu o membrană de aceeași textură și culoare, va fi percepută ca un volum compact, reprezentând un manifest asupra construcțiilor din perioada comunistă lăsate în degradare. Structura existentă poate fi vazută doar parcurgând interiorul clădirii. În felul acesta, creez o relație între situația actuală, cea care trebuia să fie și noua propunere.

În același timp, acest concept este sugerat și în interior – încerc recompunerea unui traseu care se desfașoară în jurul circulației verticale inițial propusă pentru proiect și care face legătura între principalele funcțiuni ale clădirii. Pentru a marca acest lucru, ele au o cromatică diferită față de restul ansamblului.

00 coperta prediploma arhitectura casa tineretului giurgiu01 analiza de urbanism a03 prediploma arhitectura casa tineretului giurgiu01 analiza de urbanism b02 prediploma arhitectura casa tineretului giurgiu02 studiu asupra constructiei 01  prediploma arhitectura casa tineretului giurgiu02 studiu asupra constructiei 02  prediploma arhitectura casa tineretului giurgiu02 studiu asupra constructiei 03  prediploma arhitectura casa tineretului giurgiu02 studiu asupra constructiei 04  prediploma arhitectura casa tineretului giurgiu03 intentii 01  prediploma arhitectura casa tineretului giurgiu03 intentii 02  prediploma arhitectura casa tineretului giurgiu03 intentii 03  prediploma arhitectura casa tineretului giurgiu03 intentii 04  prediploma arhitectura casa tineretului giurgiu