Centru de arheologie Basarabi

  1. Titlul proiectului:   Muzeu de Arheologie – Basarabi
  2. Nota obtinuta:  8.75
  3. An realizare proiect:  2012
  4. Numar imagini:  6 randari + 13 planse prezentare proiect + 9 planse optionale de analiza

[hr]

Situl este amplasat in localitatea Murfatlar (pana in 2007 s-a numit Basarabi), in partea de sud a orasului, unde se afla Ansamblul Rupestru – Bisericutele de Creta.

In prezent Ansmablul Rupestru este inchis, aflandu-se intr-o stare accelerata de degradare.

Proiectul urmareste in primul rand protejarea si punerea in valoare a Ansamblului rupestru si reabilitarea acestuia, astfel putand fi trecut pe lista Patrimoniului U.N.E.S.C.O.

Vestigiile rupestre de la Basarabi au caracter  religios, datand din sec. IX-X   d. Hr  si sunt săpate intr-un deal de creta din Dobrogea, la baza versantului vestic al Dealului Tibisir.

Situl este dominat de panta abrupta a dealului si de dubla sa orientare: catre oras si catre cariera moderna, iar caracterul rupestru al vestigiilor este extraordinar datorita construirii lor  in materialul fragil din care e constituit dealul – creta. De asemenea, caracteristicile cretei determina caracterul extraordinar al peisajului din care face parte dealul si sunt dublate de pozitia privilegiata  pe care acesta o ocupa, veghind asupra orasului.

Atitudinea fata de sit porneste de la respectul pentru vestigii.

Opţiunea pentru subteran vine din intenţia de a susţine vestigiile rupestre printr-o construcţie noua, ingropata, care sa recreeze experienta subteranului. Aceasta poate fi o metoda  de prezentare a ruinelor, de introducere in scena, in context, prin reproducerea mediului subteran intr-o maniera contemporana.

Interventia este discreta, atat în relatie cu peisajul, cat şi cu vestigiile. Elementele arhitecturale vizibile – belvederile spre cariera si oras, noua structura de protectie – imbunatatesc perceptia ruinelor si a dealului, fara a le dauna.

Extinderea constructiei existente la baza dealului pe toata suprafata vestigiilor  si reabilitarea acesteia se face printr-o  anvelopanta ce indeplineste conditiile de conservare a vestigiilor:

  • asigurarea unui nivel de umiditate potrivit, astfel incat să se impiedice formarea condensului la suprafata paramentelor ansamblului si pe suprafaţa interioară a construcţiei, in sensul evitarii fenomenului de inghet-dezghet
  • drenarea apelor meteorice
  • evitarea infiltratiilor de ape perimetrale
  • evitarea dezvoltarii de microorganisme
  • evitarea patrunderii  accidentale a pasarilor etc.

Anvelopanta cladirii de protejare a vestigiilor rupestre este alcatuita din sticla  low- e pe structura metalica si lemn la partea exterioara (lemul are un aspect invechit si este  tratat).

Facilitarea exploatarii turistice a  vestigiilor descoperite la Basarabi este o oportunitate de dezvoltare pe plan cultural.

vestigii rupestre de pe teritoriul romaniei

studiu de fundamentare prediploma arhitectura

muzeu de arheologie diploma arhitectura

concept

concept muzeu de arheologie

centru de arheologie basarabi

ansamblu rupestru inscriptii

Muzeu de Arheologie - Basarabi