Complex turistic si de agrement in Muntii Rodnei

Complex turistic si de agrement in Muntii Rodnei - Conversie cu extindereComplex turistic si de agrement in Muntii Rodnei – Conversie cu extindere

Proiect de diploma sesiunea iulie 2012

Student: Russu Iulia Lacramioara

Indrmator Profesor Dr. Arh. : Virgiliu Onofrei

 

 

Cladirea Muzeului de Istorie a Mineritului

Situat in fosta camera a compresoarelor, Muzeul de Istorie a Mineritului pastreaza o parte dintre elementele mecanice care au facut posibila exploatarea eficienta a minereurilor neferoase din zona, asigurand transportul la suprafata a acestora si oxigenarea tunelurilor, functie fara de care intoarcerea lucratorilor in adancurile minei ar fi fost imposibila.

Accesul in cladirea muzeului se realizeaza simbolic prin dreptul galeriei fostei mine, parcursul incepand cu o usoara urcare prin tunelurile stancoase, pentru a se deschide, apoi, in spatiul larg si intens luminat al corpului principal. Aceasta trecere simbolizeaza atat parcurgerea spatiului de la vechi la nou, cat si asimilarea si pastrarea identitatii isotrice a sitului in cultura locala. Astfel, elementele industriale vechi sunt integrate intr-un program nou, castigand o functiune inedita ce imbina istoria locului cu realismul contextului prezent. Muzeul reprezinta un nucleu cultural in ansamblul complexului de agrement, prezentand o expozitie permanenta de utilaje miniere. De asemenea, cladirea muzeului reprezinta una dintre primele atractii turistice in parcurgerea drumului carosabil care parcurge situl.
Structura veche a fost extinsa cu un corp transversal pozitionat deasupra ansamblului, pentru a permite generarea unui parcurs spectaculos, observarea de sus a exponatelor si incheierea traseului cu un punct de belvedere situat in cadrul barului – cafenea. Accesul la acesta poate fi realizat si printr-o scara elicoidala exterioara muzeului, protejata de o structura proprie realizata cu pereti de sticla, pentru a permite parcurgerea vizuala a ansamblului sitului.

Cladirea Hotelului

Situata in capatul traseului turistic, cladirea hotelului este una dintre insertiile noi realizate in sit. Forma acestuia sugereaza conturul reliefului montan, cu pantele ascendente aferente. Inclinatia acestora este similara cu inclinatia reliefului inconjurator, pentru a se integra in mediul preponderant natural, dar si pentru a oferi o priveliste spectaculoasa vizitatorilor. Situat in punctul cel mai inalt al sitului, acesta ofera o priveliste de ansamblu asupra cadrului natural si al complexului.
Cladirea hotelului adaposteste numeroase functiuni adiacente celei primare. Pe langa functiunea de alimentatie publica, realizata in cadrul unui restaurant de lux si a unui lounge-bar belvedere, aceasta prezinta spatii comerciale, spatii administrative si legaturi directe catre zona de conferinte si catre cea de spa.
Parcurgearea spatiilor publice ale cladirii reprezinta un spectacol in sine, acestea grupandu-se in jurul unui atrium puternic luminat zenital. Sistemul de acoperire al acestei zone este realizat dintr-o structura reticulata inclinata ce sustine panouri de sticla pe intreaga sa suprafata. Spatiul astfel generat este strabatut de pasarele si balcoane interioare, permitand privitorului sa observe inima cladirii pe o deschidere verticala de trei niveluri. Luminarea intensa permite realizarea unor arii interioare plantate cu vegetatie decorativa, generand zone de asteptare si de relaxare insulare si ghidand parcurgerea interiorului.
Sugestiva prin forma, cladirea hotelului reprezinta una dintre atractiile vizuale principale ale complexului turistic.

Centrul de Conferinte

Amplasat in fosta hala de macinare si sortare a minereului, Centrul de Conferinte este realizat in trepte descendente. Intrarea principala este situata in cadrul halei mediane a ansamblului, permitand accesul atat catre zona de discutii si cafenea, cat si catre salile de conferinte. Cladirea prezinta doua accese secundare, unul amplasat la cota cea mai joasa a fostei hale de prelucrare a minereului, comunicand direct cu intrarea in sit, si unul la cota cea mai inalta a acesteia, permitand comunicarea prin intermediul unei pasarele cu zona publica a hotelului.
Sala principala de conferinte se regaseste in cadrul cladirii Nordice, avand cota cea mai inalta din cadrul ansamblului. Aceasta este suspendata de structura veche a halei, generand senzatia de plutire deasupra unei oglinzi de apa. In cadrul corpului median se regasesc alte trei Sali de conferinte de mai mici dimensiuni, comunicand cu terasa circulabila de deasupra corpului Sudic. In interiorul acestuia se afla trei zone de discutii, rezolvate insular, deservite de zona de bar – cafenea. Cladirea prezinta, astfel, trei variante de parcurgere : ascendent, descendent si transversal.
Parcursul ascendent debuteaza cu accesul la zona de cafenea, aceasta deservind atat utilizatorii centrului de conferinte cat potentialii turisti care strabat situl catre una dintre celelalte functiuni prezente pe acesta. Zona de conferinte reprezinta o oprire optionala in cadrul acestui traseu.
Parcursul transversal prezinta o zona de primire cu receptie, punct info si garderoba, destinat atat conferentiarilor veniti pentru o durata mai lunga in cadrul ansamblului, cat si vizitatorilor de o zi.
Parcursul descendent este destinat in principal clientilor hotelului, oferind un traseu privilegiat. Spectacolul traversarii pasarelei transparente suspendate la mare inaltime deasupra sitului se incheie cu parcurgerea descendenta a corpurilor cilindrice utilizate in trecut pentru incarcarea extractiilor miniere in centrul de prelucrare. Pastrate ca obiecte decorative si noduri de circulatie verticala, acestea prezinta un spectacol acvatic impresionant, bordat de pasarele transparente ce permit privirea catre interiorul vechilor structuri.

Centrul Spa

Realizat ca o extensie a fostului centru de spalare a minereului, Centrul Spa propune realizarea unei zone destinate exclusiv relaxarii si sportului. Realizata pe cinci niveluri sapate in stanca, cladirea propune o forma integrata in peisajul natural, urmarind si mimand curbele de nivel existente. Nivelurile diferite ale centrului spa genereaza, astfel, decalaje rezolvate prin terase plantate. Cladirea reprezinta o interventie minimala la nivel vizual in cadrul ansamblului natural, putand fi perceputa ca o creatie arhitecturala doar de la intrarea in complexul turistic.
Accesul in centrul spa este realizat la nivelul intermediar al acestuia, atat din exterior cat si din cadrul hotelului. Accesul exterior este realizat din dreptul circulatiei pietonale din partea vestica a sitului, printr-o zona de primire si de filtrare. Tot la zona de primire accede si tunelul care leaga nivelul subteran al hotelului de centrul spa. Desi este o insertie noua in sit, asemeni celor trei niveluri inferioare ale ansamblului, tunelul coboara in subteram echivalentul a doua niveluri pentru a aminti la nivel metaforic de drumul descendent catre salile de lucru ale minei, pe care lucratorii il parcurgeau zilnic. Capatul acestui parcurs contrasteaza puternic cu traseul propus, generand o senzatie de relaxare vizuala mai puternica.
Centrul spa este impartit in mod clar de acest acces median in doua segmente cu functiuni diferite. La cotele superioare se gasesc bazinele de inot si zonele de masaj si aromaterapie, realizate in cadrul cladirii vechi prin reamenajarea fostelor bazine de spalare a minereurilor. La cotele inferioare se gaseste centrul sportiv, cu Sali de fitness si de antrenament pentru diferite sporturi.

Proiect Diploma arhitectura Complex turistic si de agrement in Muntii Rodnei Conversie cu extindere 1 Proiect Diploma arhitectura Complex turistic si de agrement in Muntii Rodnei Conversie cu extindere 2 Proiect Diploma arhitectura Complex turistic si de agrement in Muntii Rodnei Conversie cu extindere 3 Proiect Diploma arhitectura Complex turistic si de agrement in Muntii Rodnei Conversie cu extindere 5 Proiect Diploma arhitectura Complex turistic si de agrement in Muntii Rodnei Conversie cu extindere 6 Proiect Diploma arhitectura Complex turistic si de agrement in Muntii Rodnei Conversie cu extindere 7 Proiect Diploma arhitectura Complex turistic si de agrement in Muntii Rodnei Conversie cu extindere 8 Proiect Diploma arhitectura Complex turistic si de agrement in Muntii Rodnei Conversie cu extindere 9