ROMEPS: Reabilitarea termică crește eficiența energetică și reduce consumul cu până la 70%

 

Reprezentanții Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) au vorbit, în cadrul primului summit pe energie de pe plan local, organizat de RENEXPO South-East Europe, despre renovarea clădirilor pentru un mod de viață sustenabil. Potrivit ROMEPS, reabilitarea termică este esențială pentru a aduce clădirile aflate în clase energetice inferioare în cele superioare, acest lucru generând scăderea consumului cu până la 70%.

Delia Filip ROMEPS

Delia Filip, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România

“Clădirile rezidențiale și non-rezidenţiale consumă 40% din energia utilizată în Europa. Până astăzi, aproximativ 3/4 din această energie este folosită pentru încălzire. Clădirile tip “energie zero” pot reduce acest procent de zece ori. Legislația Europeană a impus statelor UE să aplice măsuri de reducere a consumului de energie prin reabilitarea construcțiilor existente și prin îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor nou construite”, a declarat Delia Filip, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România.

 

Conform directorului executiv ROMEPS, fiecare kilogram de EPS utilizat în “ETICS” economisește, într-un an, de trei ori mai multă energie decât a fost nevoie pentru producerea lui.

 

În acest sens, asociația propune ca soluție pentru creșterea eficienței energetice reabilitarea termică a clădirilor cu polistiren expandat.

 

“Din punct de vedere economic, polistirenul expandat are beneficii majore, întrucât folosirea acestuia la reabilitări termice generează importante economii energetice, de până la 70%, crescând astfel eficiența energetică și amortizând investițiile în termen scurt, de 6-8 ani”, a precizat Delia Filip.

 

De asemenea, polistirenul expandat este prietenos cu mediul, deoarece nu conține substanțe toxice. Mai mult decât atât, acesta are în componența sa 98% aer, restul fiind celule de polistiren. Astfel, această compoziție asigură și un coeficient mare de termoizolare.

 

Printre avantajele  utilizării polistirenului expandat în construcţii se numără și faptul că are o greutate redusă, fiind ușor de manevrat și de transportat, se poate tăia ușor la dimensiunile dorite, cu unelte obișnuite de tăiere (cutter , fir încălzit sau fierăstrău), nu necesită haine de protecție sau dispozitive speciale. Un aspect foarte important pentru sănătatea aplicatorilor și locatarilor în ceea ce privește polistirenul expandat este că nu cauzează iritații ale pielii sau ale căilor respiratorii, așa cum se întâmplă în cazul aplicării sau utilizării materialelor cu fibre minerale și nu conține lianți chimici sau adezivi care pot emana vapori toxici și cianuri în mediu.

 

Despre ROMEPS:

 

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a fost înfiinţată în anul 2004, din 2011 activând sub această denumire. Asociaţia îşi propune să promoveze pe piaţa din România un standard de calitate pentru producătorii de polistiren şi să vegheze la respectarea reglementărilor. ROMEPS are, în prezent, 13 membri, dintre care 4 membri fondatori (Arcon, Austrotherm, Hirsh Porozell, Swisspor), 7 membri asociaţi (Congips, Firos, Masterplast, Mindo, Onebrand, Euroconf Impex, Mecatronics) şi 2 membri de onoare (Plastics Europe şi Isopor).

 

Despre RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE (București):

 

Din 2008, RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE creează în București la Sala Palatului, punctul de întâlnire Nr.1 pentru experți și persoane cheie pentru transfer de cunoștințe în domeniu. Este cel mai mare și important eveniment care revine în fiecare an cu expoziție, conferințe specializare, workshop-uri și evenimente conexe în sectorul energiilor regenerabile și eficienței energetice din România. RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE vă ajută să deveniți independenți energetic, vă aduce în contact direct cu experți care știu să construiască o centrală de biogaz, este târgul pe hidroenergie al României și ajută țara să genereze energie curată pentru o tranziție către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, prin sprijinirea dezvoltării acestui sector.

 

Despre REECO RO Expozitii S.R.L. și REECO Grup:

 

REECO RO Expozitii S.R.L. este organizatorul târgurilor și conferințelor internaționale RENEXPO® South-East Europe (București) și ENREG ENERGIA REGENERABILA® (Arad). REECO face parte din grupul REECO, Compania, cu sediul în Reutlingen-Germania este unul din cei mai mari organizatori de târguri și conferințe din Europa în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice în construcții și renovare. Din 1997 și până în prezent, REECO a organizat peste 1000 de expoziții și conferințe, care au fost vizitate de aproximativ 50.000 de experți și la care au participat anual peste 2000 de expozanți. Portofoliul companiei cuprinde 8 târguri și 60 de conferințe organizate anual în Germania și Europa. REECO are aproximativ 50 de angajați în 5 locații: Germania, Austria, Polonia, România, Serbia, Boznia și Herzegovina, iar în 2015 în Muntenegru și Albania, cu potențial de extindere în Macedonia și Croația în 2016.