SANEX finalizează proiectul co-finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, in valoare de aprox. 1,9 mil. Euro

 

 SANEX S.A., parte a grupului Lasselsberger, principalul producător de plăci ceramice din România, finalizează, la aproape 10 luni de la demararea lucrărilor, noua infrastructură din cadrul unității de producție din Cluj-Napoca, în incinta căreia se regăsește un nou atomizor performant ce permite îmbunătăţirea performanţei ecologice a companiei şi creşterea competitivităţii producţiei.

 SANEX

Achiziția și implementarea noului echipament fac parte din proiectul „Greener production and management processes in the ceramic tiles industry in Romania – Green industry – Romania” („Responsabilitatea faţă de mediu în producţie şi managementul proceselor în industria de plăci ceramice din România – Industrie Verde – România”), proiect co-finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România.

 

Potrivit companiei, valoarea totală a proiectului s-a ridicat la aprox. 1,9 milioane Euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă contractata, 690.000 Euro. Pe parcursul primelor patru luni de lucrări, compania s-a axat pe construirea infrastructurii necesare montării utilajului și a fundației ce suportă clădirea care îl adăpostește, ultimele șase luni din proiect fiind alocate montării efective a corpului atomizorului, precum și construcției clădirii care îl înconjoară, structura acesteia atingând o înălțime de aproximativ 25 metri.

 

„Suntem mândri de faptul că, odată cu finalizarea acestui proiect de anvergură, SANEX devine unul dintre producatorii locali care adoptă și sprijină un model de business ecologic și responsabil”, a declarat Peter Molnar, Director General al SANEX S.A.

 

Reprezentantul companiei a declarat, de asemenea, că, datorită noului atomizor, consumul de gaze naturale în procesul de uscare prin pulverizare va fi redus cu până la 18%, în timp ce capacitatea de uscare se va majora cu 40%. Astfel, va crește eficiența resurselor și se diminuează amprenta ecologică.

 

De asemenea, prin acest proiect, SANEX S.A urmărește și creşterea gradului de conştientizare a problemelor legate de mediu şi calitate în rândul angajaților și vizează, pe termen lung, sustenabilitatea financiară,  de mediu şi socială a companiei.

 

###

 

 

 

Depre SANEX S.A.

SANEX S.A. este cunoscută în România de peste 45 ani ca producătorul de plăci ceramice, (faianţă, gresie şi decoruri) cu o evoluţie stabilă în piaţa de profil.

Integrarea în anul 2004 în portofoliul grupului austriac LASSELSBERGER, unul dintre cei mai mari producători de plăci ceramice din Europa, a adus societăţii SANEX S.A. un aport semnificativ de know-how şi o orientare mai accentuată spre cercetare şi inovare, pentru alinierea la tendinţele internaţionale.

 

###

Despre Programul Inovare Verde în Industria din România şi Innovation Norway

 

Programul Inovare Verde în Industrie este un program de dezvoltare a afacerilor cu scopul de a creşte competitivitatea întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovare verde şi antreprenoriat verde. Programul Inovare Verde în Industria din România este administrat de către Innovation Norway, o companie publică norvegiană cu sediul în Oslo, deţinută de Ministerul Norvegian al Comerţului şi Industriei şi de municipalităţile judeţene norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare şi dezvoltare a întreprinderilor şi a industriei norvegiene. În România, Innovation Norway are un birou de proiecte situat la Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti şi este Operator de Program pentru două din programele incluse în Granturile Norvegiene şi SEE 2009 – 2014. Pentru mai multe informaţii despre program, vă rugăm să vizitaţi site-ul dedicat programului: www.norwaygrants-greeninnovation.no.

Context: Prin Acordul pentru Spaţiul Economic European (SEE), trei state non‐membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, fac parte din Piaţa Internă Europeană şi contribuie la coeziunea regională prin intermediul unor programe precum Granturile SEE şi cele Norvegiene. Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97% din suma totală. Granturile SEE şi norvegiene sunt de asemenea menite să consolideze relaţiile bilaterale dintre Norvegia şi România. Pentru detalii suplimentare despre Granturile SEE şi cele norvegiene, vă rugăm să vizitaţi www.norvegia.ro, www.norwaygrants.ro şi www.eeagrants.org .