Studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași își modernizează campusul

Un campus modern, cu spații de lectură și de recreere pentru studenți, cu prize și internet wireless, hamace, panouri pentru graffiti, spații pentru biciclete și totemuri luminoase, care semnalizează căminele. Șapte studenți de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, au regândit spațiile verzi și totemurile care anunță numărul căminelor în Campusul „Tudor Vladimirescu”. În urma concursului de proiecte din noiembrie 2015, planșele celor două echipe câștigătoare, formate din Andrei Bujorean, Lelia Tatu, Amalia Vacaru, Andreea Movilă (echipa totem) și Andreea Vasilache, Andreea Nistor, Ioana Croitoru (echipa amenajare spațiu verde), dezvăluie un nou Tudor Vladimirescu, care aduce aminte de campusurile studențești ale marilor universități vest-europene.

Student la puterea t

Echipa AALA, care se ocupă de design-ul celor patru totemuri (T1-2, T3-4, T5-6, T7-8), a oferit o soluție simplă și modernă, prin care o carcasă metalică îmbracă o cutie de plexiglas luminată, numărul căminului fiind decupat în masa volumului iar fiecarui totem fiindu-i atribuită o culoare distinctă.

Gheorghe Asachi” din Iaşi îşi modernizează campusul (1)

„Conceptul nostru este Student la puterea t, unde t este Tudor, și ar fi extraordinar ca această idee să poată fi asumată treptat de studenți:  Ion la puterea t, Maria la puterea t poate deveni un cod de identitate în sine pentru locuitorii campusului”, explică Andreea Movilă. În acest sens, cei patru tineri au gândit și o aplicație pentru android, Student t card, pornind de la ideea ca fiecărui cămin să îi fie asociată culoarea care se regăsește pe totemul său. „Cei care stau la cămin știu că uneori este greu să explici celui care vine la tine unde stai și cum să ajungă acolo. Aplicația ar putea să genereze automat o carte de vizită pe care o poți trimite celui pe care îl inviți, sau o poți imprima pentru a o purta la tine.  Cartea de vizită generată după codurile de culoare ale totemelor, va conține harta campusului, adresa facultății aferente studentului cât și câteva informații de identificare.”

Chiar dacă proiectul lor se referă strict la aceste totemuri, ideile studenților nu se opresc aici. Tinerii se gândesc că pe viitor, la alte reamenajări ale campusului, identitatea vizuală a căminelor dată de culori – fiecare cămin cu culoarea lui – poate fi aplicată și în design-ul interior al clădirilor, pe modelul amenajărilor interioare ale marilor campusuri occidentale.

Buline printre cămine

De reamenajarea și înfrumusețarea spațiului dintre cămine s-a ocupat echipa AAI (Vasilache Andreea, Nistor Andreea, Croitoru Ioana). Desgin-ul lor presupune vegetație nouă și spații de recreere și de lucru de forma unor alveole, cu mese și bănci semi-circulare, unde studenții pot sta la laptop, să socializeze sau să se relaxeze. Aici vor avea prize pentru a-și încărca diversele dispozitive, dar și acces la internet prin routere wi-fi. Aceste alveole vor fi umplute cu pietriș colorat si mulci decorativ, iar în și între ele vor fi înfipte în pământ dale colorate din beton.

Gheorghe Asachi” din Iaşi îşi modernizează campusul (2)

Membrii echipei au facut un studiu sociologic în campus, pentru a afla și care sunt ideile acestora și ce cred ei că ar trebui să se mai regăsească în spațiul verde. „Am lansat un studiu sociologic pe Facebook, să vedem cam ce ar vrea de la spațiul respectiv și pe baza feedback-ului lor am încercat să luăm și să implementăm ideile care erau fezabile”, povestește Andreea Vasilache.

Studenții din campus vor avea la dispoziție și o parcare pentru biciclete, câteva plăci care vor putea fi folosite ca spațiu de creație, pentru graffiti, de exemplu, dar și un panou pentru proiecții de film. „Vor putea face seri de film”, completează Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențești de la TUIAȘI.

Gheorghe Asachi” din Iaşi îşi modernizează campusul (3)

Cele două echipe câștigătoare au fost premiate pentru ideile lor cu 500 de lei (echipa totem) și 1.000 de lei (echipa amenajare spațiu verde). Partea de proiectare s-a terminat, însă cei șapte studenți lucrează în continuare cu reprezentanții universității, pentru ca proiectele lor să fie implementate așa cum le-au gândit. „E un precedent vizibil care se creează acum, unde studenții sunt implicați și se dovedește că trebuie să le punem la încercare creativitatea și să le cerem sfaturi. Inițiativa se bazează pe cultivarea spiritului lor de echipă și a implicării”, spune Horia Țundrea, asistent la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”.

Până la sfârșitul acestui an, cele două proiecte vor fi finalizate, iar Campusul „Tudor Vladimirescu” va avea o imagine nouă, gândită chiar de studenții care locuiesc în el și adaptată la nevoile lor.

Gheorghe Asachi” din Iaşi îşi modernizează campusul (4) Gheorghe Asachi” din Iaşi îşi modernizează campusul (5)

12921937_949187805194545_1565091965_o 12894511_949187808527878_165748950_o 12914886_949187811861211_164678458_o 12887444_949187835194542_1246523189_o

PLAN T1-T2 COLORAT PLAN T1-T3 COLORAT PLAN T1-T4 COLORAT

boardboardboardboardboardboardboardboardboardboardboard