Tipuri de linii in desenul de arhitectura | Tutorial

Desenul de linie este numitorul comun al tuturor desenelor, fiind mult mai important decât haşura aplicată unui desen. Tocmai de aceea este nevoie de o anumită disciplină când vine vorba de tras linii.

Ce căutam e un desen de linie disciplinat care oferă mai multe posibilităţi efectelor grafice şi haşurii.
Ca regula generală, există 3 tipuri diferite de linii ce compun un desen de linie,iar desenul tău ar trebui să le conţină pe toate 3.

1. Liniile de construcţie.

1 Liniile de construcţie in desenul de arhitecturaAcestea se realizează doar din greutatea creionului pe foaie şi rămân vizibile până la sfârşitul desenului (liniile de construcţie nu se şterg) şi reprezintă scheletul pe care urmează să construieşti perspectiva.

Reguli de ţinut minte.

– Liniile de construcţie sunt trasate doar din greutatea creionului (eu am mărit contrastul imaginii), de obicei sunt un gri deschis.
– Toate punctele cutiei tale sunt rezultat al intersecţiei liniilor de construcţie, deci acestea se intersectează mereu pentru a genera feţe, colţuri.
– Nu trebuie să eziţi a trage linii de construcţie, în cazul obiectelor mai complexe, liniile pot fii ‘căutate’ (tragi mai multe linii până îţi iese cea corectă), de exemplu în cazul unui corp cu multe linii curbe şi elipse.
– Lipsa liniilor de construcţie duce la un desen imatur ce pare că are ceva greşit.
– În cel mai rău caz, lipsa liniilor de construcţie duce la greşeli de perspectivă – care chiar sunt o mare problemă.
2. Liniile de contur.
2 Tutorial pregatire admitere arhitectura Liniile de contur
Acestea au rolul de a da claritate desenului tău prin a sublinia ce se vede (şi e în faţă, comparativ cu ce nu se vede şi rămâne la stadiul de construcţie ajutătoare).

Reguli:

– Liniile de contur pot să se intersecteze la colţuri sau pot să nu – depinde de gusturile tale personale.
– Pot să fie continue sau pot să fie întrerupte. Asta ar genera o anumită grafică specifică.
– Cu toate că se pune problema ca liniile mai apropiate în perspectivă să fie mai îngroşate, ele pot rămâne de aceeaşi intensitate, efectul de spaţialitate fiind dat doar prin haşură.
– Claritatea e punctul forte – chiar dacă poate ţi se pare că desenul de linie este dezechilibrat şi plat, îţi garantez că atunci când vei începe să haşurezi, lucrurile vor sta altfel.
3. Liniile apăsate
3 Tipuri de linii in desenul de arhitectura Liniile apăsate

Acestea au rolul de a sublinia elemente-cheie de pe planşa ta şi contribuie la grafica generală a planşei.

Reguli:

– Ca să îţi explic principiul, noi simulăm prin aceste linii un desen făcut cu markerul negru. Tocmai de aceea claritatea este esenţială.
– Recomand a întrerupe linia pentru a da un feel dinamic desenului.
.
.
.