Turn de birouri si reconversia fostelor uzine Ford din Calea Floreasca

Tema data a fost realizarea unui turn de birouri pe un sit la alegere. Locul ales – pe Calea Floreasca, langa parcul Floreasca, pe acelasi teren cu fostele uzine Ford – mi s-a parut potrivit atat pentru ca acea artera devine tot mai importanta si mai puternica din punct de vedere economic, dar si pentru ca poate fi un reper important pentru oras, putand devein atat un spatiu public placut in prelungirea parcului, un nod economic important prin comertul organizat in uzina, dar si un important centru de afaceri si de conferinte.

Terenul are o cadere de nivel rezolvata prin functiuni publice la demisol si la parter.

Tesutul clasic, existent in zona este rigid si nu ofera  posibilitati variate  de evolutie, decat in cazul unor interventii majore.

Imbinarea  dintre o abordare sustenabila, diagramele matematice care descriu legitati naturale si noile tehnologii permit experimentarea si creeaza premisele pentru interventii care respecta istoria locului, dar sunt deschise unor metamorfoze ulterioare, in acord cu necesitatile in continua schimbare ale prezentului.

Urmand specificul local,  de a subimparti zone monofunctionale in unitati mai mici cvasiidentice, intregul ansamblu este structurat conform algoritmului Voronoi de dezvoltare celulara in spatiu, tinand cont de liniile de forta ale sitului.

Practic, proiectul isi propune , in primul rand, refolosirea fostelor uzine unde vor fi amenajate spatii comerciale de lux, magazine de moda la parter si zona de cafenea si conferinte la etaj. In al doilea rand, proiectul mizeaza pe accentuarea si continuarea spatiului verde, a parcului prin crearea unor piatete si a unor spatii publice exterioare care comunica intens cu spatiile interioare destinate publicului.