Zilele Arhitecturii 2015 – Building Roots

Zilele Arhitecturii 2015 – Building RootsZilele Arhitecturii

– este o manifestare menită să promoveze importanța arhitecturii în viața de zi cu zi
făcând posibil ca ea să fie cunoscută și asumată de reprezentați din cele mai diverse domenii precum și de publicul larg, cetățeni ai orașului de toate vârstele și specializările. Ediția 2015 a Zilelor Arhitecturii se va desfășura în perioada 11-17 mai 2015, fiind parte din programul Cluj-Napoca –Capitala Europeană a Tineretului 2015. Prin cele 4 secțiuni: Conferințe, Ateliere, Expoziții și Strada,proiectul își propune să aducă în discuție, să informeze și să acționeze asupra problemelor din sfera arhitecturii, la nivel de oraș, implicând mediul academic, arhitecți, ingineri, designeri dar și publicul general.

Cercul de Arhitectură – Atelier în cadrul Zilelor Arhitecturii

Zilele Arhitecturii 2015 – Building Roots

Cinema Arta - Cerc de Arhitectura

 

 

 

 

 

 

Acest proiect se desfășoară de-a lungul a 6 luni de zile, respectiv Ianuarie 2015 –Iunie 2015. Se adresează studenților activi în facultățile din domeniul artelor și a celor adiacente (Arhitectură, Arte și Design, Peisagistică, Construcții, Inginerie, etc.). Sunt implicate toate facultățile de arhitectură din România, precum și cele din Ungaria, Austria, Olanda, Belgia, Anglia. Întregul proiect este dedicat reculturalizării și aducerii în prim plan a evenimentelor arhitecturale tuturor oamenilor, indiferent de profesie sau vârstă. Evenimentele de arhitectură aduc idei noi în comunitate, dezbat probleme existente la nivel urban național sau local, propun modificări în spațiul construit în care trăim. Totodată, presupune organizarea oamenilor pentru a reuși să facă schimbările necesare, de aceea acest proiect nu se adresează doar persoanelor din domeniu, ci și comunității. Tema principală a acestui proiect este revitalizarea și reabilitarea spațiului cinema-ului Arta, pentru a putea fi folosit în cadrul unui cerc de arhitectură pentru copii, în cadrul unor expoziții organizate de facultățile menționate și nu în ultimul rând pentru găzduirea conferințelor din cadrul ZA 2015. Toate aceste evenimente vor fi deschise publicului larg.

Zilele Arhitecturii 2015 – Building Roots

Cinema Arta - Cerc de Arhitectura 2

 

 

 

 

 

 

 

Întregul proiect presupune 2 etape:
1. Revitalizarea și reabilitarea spațiului cinema-ului Arta.
Pentru această etapă se va organiza în luna ianuarie un workshop împreună cu cei de la Atelier MASS care se va termina într-un concurs de idei, iar la final va urma implementarea proiectului/proiectelor alese. Workshop-ul se adresează nu numai studenților din cadrul FAU, dar și celor din domeniile anexe (Peisagistică, Construcții, Inginerie, etc.) Durata: ianuarie-februarie
2. Cerc de arhitectură pentru copii

Presupune crearea unui modul de arhitectură pentru copii. Săptămânal, vom avea ședințe cu copii cu vârste cuprinse între 7-14 ani în care le vom explica, cât putem, ce înseamnă arhitectură. Acțiunea se va desfășura în incinta cinema-ului Arta.

Tot în spațiul cinema-ului Arta vor avea loc și Conferințele ZA2015: Acestea reprezintă evenimentul ce îți oferă oportunitatea de a intra în contact cu oameni și idei revoluționare în domeniul arhitecturii, realizând o punte de legătură între concepția locală despre arhitectură și cea globală,
pentru a susține dezvoltarea cunoștințelor.
Proiectul cuprinde o serie de prezentări și dezbateri ce se vor dezvolta în concordanță cu temele ediției ZA2015, ce se vor desfășura pe întreaga perioadă a Zilelor Arhitecturii. Sunt propuse trei teme de bază care vor fi subîmpărțite, pentru crearea unor abordări specifice fiecăreia în parte.
1. Ecologia habitatului
– Eco-Logos : Dezvoltare succesivă a unor sisteme ce rezultă prin interacțiune.activitate conștientă și asumată.
– Urban-ISM : Ce este orașul ecologic. Rolul arhitecturii pentru evoluția coerentă a societății.Implicații și consecințe.
– Tehnologie, economie și ecologie: Materiale. Performanța în proiectare. Performanța în executare. Performanța în utilizare. Amprenta ecologică a unei clădiri. Evaluarea și certificarea clădirilor sustenabile.
– Post-ecologism : Utopia orașului verde. Un manifest pentru a susține viziunea critică asupra cadrului social și urban.
2. Valorile orașului, entitatea arhitectului: Dezbateri 1:1
3. Proiectul de diplomă – dezvoltarea unei noi abordări: Propunerea ce vine din partea studenților Facultății de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca, în ceea ce privește modul de realizare al proiectul de diplomă, ne-a determinat să ducem mai departe această idee, prin prezentarea comparativă între facultățile străine a modului de concepere a primei piese oficiale din viața viitorului architect. Modul de desfășurare va fi prin discuții moderate și o serie de expoziții și vernisaje cu proiecte ale studenților.
Prin adresarea către publicul larg și prin adaptarea la contextul actual, ca proces participativ a comunității locale, împreună cu arhitecți, urbaniști și profesioniști din diverse domenii, proiectul propune înțelegerea și asumarea societății ce urmează a se dezvolta, dorind să ofere noi soluționări pentru folosirea spațiului public urban.
Conferenţiari : Mischa Witzmann , Sebastien Penfornis, Christian Muller, Leon van Broeck , Craig McCormack, Teun Van den Ende, Petar Zaklanovici, Eliza Yokina, Miranda Nieboer, Robert Neumayr , Benedikt Boucsein, Darko Reba